Количка ()
Моята Количка

Количката е празна.

You're currently on:

Зачатките на българската история

Зачатките на българската история

Наличност: В наличност

-
+

Редовна цена: 12,00 лв.

Special Price 10,20 лв.

Спестявате 15%

Тази книга, библиографска рядкост днес, е един интересен, но забравен паметник на българската история. Нейното най-ценно качество е анализът на самскритския език, неговото сравняване с българския и изводите, до които достига авторът, а именно че тракийският език е езикът на първата религия и култура, възникнал е на Балканите и е разпространен в Персия и Индия като свещен език индозенд и самскрит, а чрез тракийските поселения на Италийския полуостров и чрез гръцките колонии там навлиза в латинския, а оттам в езиците на Западна Европа.

 

Зачатките на нашата история са най-малко изучени. Моята любов към паметта на прадедите и ползата за живота от извеждането на нишката на живота им от дълбока древност ме увлякоха в един деветгодишен упорит труд. Не е възможно държавният мъж да управлява народа, ако не знае неговия характер, а тоя характер може да му нарисува само историята, която грижливо следи стъпка по стъпка живота на народа и делата, които са огледало на душата му, на характера му. Историята в социалния и политическия живот се повтаря: за нея няма нищо ново. Тя ни казва само станали, истински, преживени неща и работи, тя рисува душата на народа, радостите му, скърбите му, плодовете на енергията му: ето защо писането ѝ ѝ е най-трудния предмет.

            За да изуча зачатките на нашата история, аз трябваше да започна от Омир, да проследя всички стари елински автори след него, всичките латински писатели и всички византийски летописци. Като ми беше недостатъчно това, аз трябваше да изуча съседите на древните жители на нашата земя, които са имали съприкосновение със старите египтяни, финикийците, асиро-вавилонците, дори и със сумеро-акадите, и след това всички тези славни народи са били владени 270 години от жителите на нашето отечество. Нашите народи са внесли много нещо от своята душа в душата на тези азиатско-африкански народи, които обединили различни цивилизации и слели в една, сближила народите и  накарала ги да се запознаят и си заемат един от друг полезното. По този начин дойдох до убеждението, като изучих една верига от четиридесет века, че нашата народна раса е една от най-даровитите: храбра, умна, трудолюбива, свободолюбива, и главно надарена с творчески гений. От началото на вековете досега тя нищо не е изгубила от тия си черти, които следват да живеят в душата ѝ. Заслугите на нашия народ пред човечеството и цивилизацията са огромни, особено за европейските народи, които чрез нашата земя са добили светлината и ума. Един такъв величествен предмет се оказа достоен да плени моето внимание и да ми влее енергия в голямото и трудно предприятие, което аз успешно изкарах докрай.

            Плодът на моите изследвания с тази брошура и ония, които ще я последват наскоро, става вече достояние на учения свят в Европа, който ще има случай да .... гласът на нашата земя, глас достоен за внимание, защото ние можем да кажем самата истина за нашия народ, който лично познаваме. Дойдох до убеждението, че в новата историография на европейците има грамадни заблуждения и тя се намира в положението на географията на Галилей! Теорията за индо-германския език, за арийците, за преселението на народите са едни измислици, които нито един от древните източници не потвърждава. Ние ще видим как е могло да се дойде до една подобна огромна лъжа в историографията на нашите времена.

            Направи ми особено неприятно впечатление единодушното твърдение на историците в Европа, че само нашите деди - траките – били измрели, а всичките останали народи и до днес живеят. Шепата гърци, шепата керкети, арменци, дори кардуните на Ксенофонт и кардусите на Страбон живеят в лицето на сегашните кюрди, а само нашите деди били измрели. На мястото им били се заселили чувашки татари, дошли от Волга, и после се ославянили! Нашите читатели ще имат случай да видят, че всичко това е измислица и няма в него нищо вярно.

            В изследванията си аз съм се ръководил само от чувството на истината: никаква националистическа гордост не е била в състояние да ме отбие от този път. Този мой метод ме доведе до цял ред открития: и нийде не видях, не срещнах да съм се заблуждавал. Надявам се моите трудове да създадат много работници на това обширно поле, покрито с рози. Време е народът ни да има история, изработена от нас: от чужденците да не очакваме да ни описват миналото, което те не познават добре. Те пишат толкова за нас, колкото ние можем да напишем за патагонците. Нека не чакаме какво ще кажат оракулите във Виена, защото те нищо положително не могат да кажат, понеже не ни познават. 

Допълнителна информация

Заглавие Зачатките на българската история
Автор Х. Йонков-Владикин
Издателство ГУТА-Н
Тегло Не
Година Не
Подвързия Не
Страници 136
Формат 15x21
ISBN 978-619-7444-00-1
  • Безплатна доставка за поръчки над 50 лева
  • Доставка до 3 работни дни
  • Online support  087 994 3010
  • Препоръчай ни на приятели и спечели подарък.

Връзка с нас

Издателска къща КОЛХИДА
София 1784
бул. “Цариградско шосе” 131 - 7-ми километър
в сградата на Хотел "АТМ Център" - партер 

Телефони: 02 965 84 21
088 887 30 87, 087 994 30 10

E-mail: orders@knijnaborsa.bg