книжна борса

Skip to Main Content »

 
Количка ()
Моята Количка

Количката е празна.

You're currently on:

Отвътре навън: Човешкият мозък. Изучи суперкомпютърът в тялото си

Отвътре навън: Човешкият мозък. Изучи суперкомпютърът в тялото си

Наличност: В наличност

-
+
17,90 лв.
 

Какво се случва в главата ти?

"Отвътре навън: Човешкият мозък. Изучи суперкомпютърът в тялото си" те отвежда в черепа, дълбоко в главния и малкия мозък. Всяко движение, чувство и физическа реакция произхождат от централното командване на тялото ти. Мощен и изключително сложно устроен, мозъкът продължава да бъде безкраен източник на удивление.

Тази книга е подходяща за децата между 6 и 10 години и предлага завладяващо пътешествие из тайните на човешкия мозък. Въпреки че той е сложно устроен и изпълнява много функции, изданието разяснява по лесен, ясен и интерактивен начин най-важните понятия, чувства, усещания, реакции, движения и състояния, свързани с човешкото тяло и как те се управляват от мозъка.

Концепцията на книгата използва за основа интерактивния щанциран 3D модел в средата на всяка страница.

Спеицифичното изрязване акцентира върху различните части на мозъка и разгръща по теми:

- Челен дял
- Теменен дял
- Тилен дял
- Слепоочен дял
- Мозъчен ствол
- Малък мозък
- Неврони.

Това позволява на малките читатели да навлязат поетапно в науката за мозъка, да разберат структурата на този сложен човешки орган и да възприемат нагледно кой дял къде се намира и за какви действия и усещания отговаря.

Илюстрациите, рисунките и снимките, рубриките и инфографиките представят десетки любопитни факти, дават ясни отговори на редица въпроси и предлагат релевантни, убедителни примери.

Често мозъкът е сравняван с компютър, защото постоянно изпраща и получава информация с останалата част от тялото. Само за миг той преценява дали нещо е опасно за човека и изпраща импулс как да се предпазим.

Главният мозък се състои от ляво и дясно полукълбо, като лявото контролира действията на дясната страна на тялото, и обратно: дясното полукълбо отговаря за лявата част на тялото. В зависимост кое полукълбо е доминиращо, се определя дали човек е левичар или десничар.

Децата ще научат, че именно мозъкът ни кара да съчувстваме на другите, тоест да проявяваме емпатия, както и да проявяваме чувството си за хумор. На челния лоб дължим способността си да говорим и разбираме значението на думите, да четем, да контролираме вниманието си и да правим планове.

Теменният дял пък помага на човек да разпознава броя на нещата, които вижда, свързва сумволите със значенията им и управлява петте ни сетива. Тук е и центърът, отговарящ за координацията и двигателните ни способности.

Макар тилният дял да е най-малкият, никак не е маловажен – той обработва информацията, възприемана от очите. Спомага да разпознаваме лица, да придобием усет за пропорции, цветове и дълбочина, да формираме представата си за заобикалящия ни свят.

Информацията, която възприемаме с ушите, пък се обработва в слепоочния дял (темпоралния лоб). Той спомага за пълноценното общуване между хората, да различаваме езиците, контролира усета ни за различните мирими. Именно в тази част на мозъка се съхраняват спомените, впечатленията, емоциите и последователното извършване на поредица от действия.

Една от най-важните функции на тялото се контролира от мозъчния ствол – сърдечната дейност. Изглежда ни, че дишаме несъзнателно, но всъщност мозъчният ствол се синхронизира с дихателната система. Същото важи и за преглъщането, когато се хранем – синхронизира се с храносмилателната система.

Малкият мозък е разположен в задната част на главата, точно над гръбначния мозък. Той осигурява възможността да синхронизираме различните части на тялото. Така умеем да свирим на музикални инструменти, да караме колело, да балансираме тежестта си на един крак, да танцуваме...

От енциклопедията ще научите:

- Колко тежи мозъкът и от какво се състои?
- Колко дяла има мозъкът
- От какво зависи да усещаме жега и студ, жажда и глад, различни вкусове и гъдел?
- От какво зависи да възприемаме цветовете?
- Кое ни кара да възприемаме даден мирис като приятен или неприятен?
- Как разпознаваме различните езици?
- Как се научаваме да разпознаваме звуците?
- Къде мозъкът съхранява спомените ни?
- Как мозъкът ни кара да не забравяме да дишаме?
- Какво се случва с мозъка, докато спим?
- Как контролираме чувството си за координация и синхрон?
- Какво ни помага да разбираме емоциите на другите?
- Какво представляват невроните?

Допълнителна информация

Заглавие Отвътре навън: Човешкият мозък. Изучи суперкомпютърът в тялото си
Автор Не
Издателство Книгомания
Тегло Не
Година 2023
Подвързия Твърда
Страници 16
Формат 22х28
ISBN 9786191953622
  • Безплатна доставка за поръчки над 50 лева
  • Доставка до 3 работни дни
  • Online support  02 965 84 21
  • Препоръчай ни на приятели и спечели подарък.

Връзка с нас

Издателска къща КОЛХИДА
София 1784
бул. “Цариградско шосе” 131 - 7-ми километър
в сградата на Хотел "АТМ Център" - партер 

Телефони: 02 965 84 21
E-mail: orders@knijnaborsa.bg