Количка ()
Моята Количка

Количката е празна.

You're currently on:

Рилският манастир (BPG)

Рилският манастир (BPG)

Наличност: В наличност

-
+
200,00 лв.
 

Рилският манастир е най-величественият исторически монумент на българската духовност. Неговият сложен и изразителен архитектурен ансамбъл е едновременно жива среда на зараждането и развитието на най-прогресивните национални културно-исторически процеси през вековете и хранилище на безценни естетически реликви. Разглеждан на фона на богатата архитектура в българското църковно строителство, той не е самотен връх, но несъмнено е най-високият между върховете й.
Постоянен обект на патриотична гордост и национална отговорност, той бил еталон на строителство, зография и резбарство и при всеки подем на националното ни самочувствие се обогатявал с нови материални и духовни ценности.
Възстановяван с щедрото всенародно дарителство, той носи следите на няколко строителни периода, заличавали язвите от разрушителните природни стихии и човешката интервенция. Оцеляването на Рилския манастир винаги е било въпрос на национална чест, решаван от дедите ни без алтернатива, както е без алтернатива и съхранението му днес.
Неповторимият синтез между величествената природна среда и архитектурния облик на манастира го прави днес привлекателен обект за посещение и поклонници от цял свят, но техните възможности да се докоснат до реалното богатство от естетически ценности, които не са обект на туристическа атракция, са много малки.
Главната цел на предложеното издание се основава на комплексното изследване на Рилския манастир от съвременна и панорамно-историческа гледна точка като неповторима природно-архитектурна забележителност, ценен резерват на българската пластично-изобразителна култура и вековен център на богата просветителска, религиозна и духовна дейност, с емоционален акцент във възрожденската ни история. За да се постигне такава мащабност в представянето на манастирския комплекс, в изданието са съчетани автентични архивни материали с историческа стойност, съвременни визуални интерпретации на състоянието, живота и бита в манастира, както и изтъкнати художествени произведения, създадени като дълбок отзвук от влиянието на тази национална светиня върху душевността на българския народ. Въздействието на изданието разчита на качествената визия, придружена от съдържателна текстова подкрепа, която включва исторически, естетически и религиозни сведения, и емоционални оценки, които изграждат широка панорама на този уникален паметник, както и вглеждане в дълбоките пластове от културно-историческите натрупвания в неговите хранилища. Книгата е с гланцирана хартия и съдържа 539 илюстрации

Допълнителна информация

Заглавие Рилският манастир (BPG)
Автор Михаил Енев
Издателство АТМ - Сентър
Тегло 3.7020
Година не е налично
Подвързия не е налично
Страници 554
Формат 25x34
ISBN 954-951-703-9
  • Безплатна доставка за поръчки над 50 лева
  • Доставка до 3 работни дни
  • Online support  02 965 84 21
  • Препоръчай ни на приятели и спечели подарък.

Връзка с нас

Издателска къща КОЛХИДА
София 1784
бул. “Цариградско шосе” 131 - 7-ми километър
в сградата на Хотел "АТМ Център" - партер 

Телефони: 02 965 84 21
E-mail: orders@knijnaborsa.bg